vineri, 26 iunie 2015

Vreau să învăț să trec peste!


Ai mai jos câteva lucruri pe care mi-aș fi dorit să le știu dinainte să simt atât de acut nefericire în nenumărate cazuri.  Cunosc lume care nu știe cum să treacă peste nefericire, peste un suflet sau orgoliu rănit și care adună răni deschise, cusute de mântuială. Vreau să opresc asta; vreau să închid rănile și să le ajut să se cicatrizeze frumos și vreau ca TU să mă ajuți.

Este general cunoscut că nu avem întodeauna zile bune, în ciuda stării noastre optimiste, (dacă există și asta), pentru că starea noastră emoțională poate fi influențată și de cei din jurul nostru, nu suntem independenți în lumea asta în raport cu tot ce ne înconjoară, avem lucruri de care depindem. Dacă ele dispar, poate disparea și starea noastră de bine.

Dar există o soluție! Secretul e să știi cum să reacționezi și cum să te educi astfel încât momentele de disconfort să fie de scurtă durată.

Fie că e vorba despre o replică dureroasă, despre un eveniment nefericit, despre o întâlnire mult așteptată anulată, un coleg a cărui prezență și vorbe te irită, un șef/ profesor care te face să te întrebi de ce îți este el superior, prietena/prietenul care te face să înebunești puțin prin absurditate,trage aer în piept și citește aici:

  1. Detașează-te! Efectiv închide ochii și ridică-te deasupra problemei, nu fi impulsiv, vorbește după ce ai tras adânc aer în piept și ai expirat toate gândurile negative. Sunt situații în care ne este testată tăria de caracter, nu face ceva ce mai târziu te-ar putea încadra într-o categorie care nu te definește. Cu voință și exercițiu, expresia „Scuze, nu am vrut să spun asta, eram doar nervos..” va dispărea din vocabularul tău.
  2.  Crează-ți o ocazie de a dispărea din peisaj câteva momente, destule cât să poți gândi în liniște și singurătate. Reia firul poveștii și fii cât se poate de obiectiv, încearcă să vezi și punctul de vedere al persoanei (de obicei sunt persoane cele care ne aduc în situații mai puțin roz) care te-a pus pe gânduri. Într-o confruntare, poate fi un avantaj, pentru că deja îți poți forma argumente pentru diverse situații sau replici. Oamenii sunt dezarmați de omenie, sunt antrenați de agresivitate. Un om matur întotdeauna va rămâne marcat de un argument pertinent, dar cel mai probabil nu și de un ton ridicat și atât.
  3.    Cu prima ocazie acordă-ți puțin timp pentru tine și gândurile tale. De cele mai multe ori regăsesc odihnitoare din punct de vedere emoțional plimbări de cca. 30 de minute pe jos, cu autobuzul, cu metroul etc., în care mă las absorbită de tot ceea ce se întâmplă în jurul meu: conversații, oameni fericiți, oameni triști, îmi imaginez ce i-ar fi putut aduce în starea asta, mă gândesc la copilul mic din fața mea care are un milion de întrebări, îi răspund în gând, îi zâmbesc, apoi îmi îndrept privirea către orizont în timp ce continui să observ tot ce se întâmplă sub acesta și las gândul să îmi zburde.
  4.   Sună o persoană dragă, sun-o pe bunica, ea mereu are timp să-ți povestească ce a făcut vecina, în stilul ei absolut delicios. Sună un prieten din copilărie și rememorați micile aventuri. Reîntoarce-te la inocență și veselie! Ieși cu cineva care știi că s-ar bucura sincer de asta, stați la povești, permite-i entuziasmului să te cuprindă.
  5. Cheamă pe cineva la tine să gătiți ceva nou, să încercați băutura aia nouă, home-made, povestiți despre lucrurile care vă fac fericiți. Luați la rând primele poze din telefon, de pe Whatsapp, din laptop, reînprospătați-vă memoria, socializați, comparați. Pe lângă faptul că mâncați și beți ceva obținut cu sudoarea frunții, ajungeți la un nou nivel de apropiere.
  6.  Oamenii sunt într-o fugă disperată de creere de experiențe, de amintiri, de a încerca lucruri noi, dar odată obținute, propun să nu fie uitate, o amintire conservată sănătos, va fi peste ani la fel de vie și revelatoare. Nu uita de unde ai plecat, te va ajuta să știi încotro te îndrepți.
  7. Înainte să adormi, în loc să lași valul de gânduri să revină ca un tsunami, uită-te la un desen animat, (da! Desen animat) fie că ai 20 sau 40, de ce nu ți-ai permite această aroganță? Ceva ce adorai în copilărie. Grație mărețului Internet, există foarte mari șanse să fie posibil.


Cheia atingerii sau restabilirii echilibrului emoțional constă de multe ori în eliminarea unor bariere impuse de noi, acei drăcușori care umblă prin mintea noastră care ne împiedică să facem ceva ce simțim, mă refer aici la moduri de a trece peste suferință, de a ne manifesta inocența, puritatea, gingășia, frumusețea, umanitatea, moduri de a ne atinge obiectivele, orice ne facem să ne simțim oameni, să ne simțim vii și unici.


Ai grijă de mintea ta, om pur! Gândește sănătos, gândește adevărat, gândește pur! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu